MUZEUL DE ISTORIE NATURALA

expo
 
Str. Cetatii, Nr. 1, Sibiu
Tel: (+40) 269 213156

EXPOZITII PERMANENTE

Evoluţia lumii vii

În prima parte a expoziţiei este prezentată succint evoluţia lumii vii de la cele mai simple organisme până la păsări, începând cu nevertebratele ce populează mediul acvatic al mărilor şi oceanelor precum meduzele, viermii marini, coralii, crustaceele şi continuând cu insectele, peştii, reptilele, unele cu înfăţişări înspăimântătoare, altele impresionând prin colorit şi forme.
Prezentarea păsărilor debutează cu speciile alergătoare (struţul, nandu şi pasărea emu), considerate adevărate curiozităţi ale naturii.Un sector special este rezervat prezentării păsărilor acvatice, reconstituindu-se un colţ din Delta Dunării, atât în ceea ce priveşte o parte a faunei cât şi vegetaţia caracteristică acestei zone. În afară de această zonă de expunere, păsărilor acvatice li s-a mai rezervat un spaţiu ce reconstituie un mal surpat, populat cu speciile caracteristice de păsări. Sectorul median al expoziţiei surprinde aspecte din viaţa păsărilor, în special a celor arboricole, aici putându-se întâlni de la păsări de dimensiuni foarte mici la răpitoarele mari de zi şi de noapte.

Ecosisteme
Zona temperată este ilustrată prin toate formele de relief (de la câmpie la golul alpin) fiecare dintre acestea fiind populate cu fauna corespunzătoare şi cu elemente floristice caracteristice. Aici pot fi întâlnite atât păsări cât şi mamifere sau animale nevertebrate. Între acestea se află animalele carnivore întâlnite în ţara noastră precum lupul şi vulpea dar şi ursul. Pădurea tropicală este reprezentată prin numeroase exemplare de papagali şi fluturi exotici care impresionează prin colorit şi forme.
Elementul floristic este deosebit de abundent, ilustrând condiţiile mediului din regiunile exotice ale globului unde toate elementele climei sunt favorabile dezvoltării vegetaţiei luxuriante.
Zona arctică prezintă un exemplar de focă, piesă reprezentativă pentru această zonă dar şi cu o conotaţie de ordin istoric, fiind una dintre cele mai vechi piese ale muzeului. Alături de focă mai este expus un exemplar de bufniţă polară (Nyctea scandiaca), considerată a fi cea mai masivă şi mai puternică dintre speciile de bufniţe. Ultima dioramă din sectorul zoologic ilustrează biodiversitatea continentului australian, consecinţă a izolării geografice a acestuia de restul continentelor. Fauna Australiei conţine o imensă varietate de animale endemice, o mare parte din amfibienii de aici regăsindu-se doar pe continentul australian. Dintre speciile aflate în expunere, ursul Koala, jderul marsupial, veveriţa marsupială, pasărea liră, prigoriile australiene precum şi câteva specii de insecte, impresionează vizitatorii.

Sectorul Paleontologic
Piesele paleontologice din expoziţia permanentă contribuie la reconstituirea paleogeografică. Pare astăzi ciudat ca animale dotate pentru un climat rece precum rinocerul lânos şi mamutul să fi trăit pe dealurile ce împrejmuiesc oraşul Sibiu.
Se află expuse câteva piese fosile din colecţia Societăţii unde se poate admira un exemplar de Bison priscus, strămoşul zimbrului european şi al bizonului, respectiv bourului din America de Nord. Scheletul de zimbru este foarte valoros pentru că este complet, toate oasele fiind găsite. Descoperit în anul 1900 într-o carieră de piatră din Sighişoara a fost restaurat si montat astfel încât la 8 ianuarie 1901 putea fi admirat în expoziţia permanentă a muzeului. Înălţimea acestui strămoş al bourului european este de 180 cm, în timp ce dimensiunile unei vite actuale nu depăşesc 125 cm. Alături de această piesă impresionantă mai pot fi văzute resturi scheletice (un femur, fragment de defensă, molari, vertebre) de mamut şi de rinocer lânos descoperite în cartierul Guşteriţa din Sibiu precum şi resturi scheletice ale ursului de peşteră (Ursus spaeleus).

Sectorul Mineralogic
De o parte şi de alta a scărilor, în holul principal al muzeului se află sectorul mineralogic, organizat după criterii preponderent estetice, aici putând fi admirate alături de minerale native precum aurul, cuprul, pietre decorative, semipreţioase – flori de mină şi minerale descoperite pentru prima dată în România precum telurul, kreneritul, rodocrozitul.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved