MUZEUL CIVILIZAŢIEI POPULARE TRADIŢIONALE "ASTRA"

astra
 

Adresa: Sibiu, Calea Răşinari
Telefon: +40-269-242599
Fax: +40-269-242419
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului prezintă sinteza civilizatiei populare traditionale de pe teritoriul României, fiind una din cele mai importante institutii de acest profil din Europa, atât prin patrimoniul cultural reprezentat aici cât si prin programele culturale si educationale pe care le dezvoltă.

Cea mai mare unitate muzeală a C.N.M. ASTRA este Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA – în aer liber. Înfiinţat în anul 1963, acesta s-a numit iniţial Muzeul Tehnicii Populare. Situat în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, pe Calea Răşinari, la 8 kilometri de centrul oraşului, pe drumul Sibiu-Răşinari-Păltiniş, Muzeul în aer liber este organizat pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care 40 sunt ocupate de expoziţia de bază, cea mai mare expoziţie etnografică în aer liber din Europa.
Muzeul deţine în prezent peste 400 de monumente de arhitectură şi tehnică populară şi un imens patrimoniu de obiecte cu caracter etnografic. Foarte apreciate sunt colecţiile de mori, bisericile de lemn sau gospodăriile tradiţionale. Organizat în 6 sectoare şi 36 grupe şi subgrupe tematice si conceput ca un muzeu viu, acesta găzduieşte numeroase manifestări cu caracter tradiţional: târguri, festivaluri, ateliere meşteşugăreşti, spectacole şi multe altele. Bisericile îşi păstrează funcţiile tradiţionale, organizând toate ceremoniile specifice. Cadrul natural de excepţie permite, pe lângă vizitele educative, plimbări relaxante pe jos, cu trăsura, cu sania sau cu barca, în funcţie de preferinţe şi de anotimp.
Urmând proiectul tematic al muzeului din Dumbrava Sibiului, aprobat de Academia Română în 1962, s-au demarat, începând cu anul 1963, lucrările de organizare a Muzeului Tehnicii Populare, care, prin terenul arondat (96 ha) si prin numărul monumentelor prevăzute (146), se anunța a fi cel mai mare muzeu în aer liber din România si unul din cele mai mari din Europa.
Patrimoniul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului se compunea, la finele anului 2010, din următoarele categorii de monumente: 20 de construcţii specializate cu profil ocupaţional, din principalele domenii ale civilizaţiei populare (cherhana, colibe pastorale, staul şi stâni, crame pomicole şi viticole, galerie de mină auriferă), 39 gospodării, din care: 3 cu profil pastoral, 2 agro-pastoral şi 34 cu profil meşteşugăresc, 2 ateliere meşteşugăreşti fără gospodărie anexă, 67 instalaţii de industrie populară (aici incluzându-se şi cele câteva monumente din această categorie care sunt integrate gospodăriilor, cum este cazul morii de vânt din gospodăria de pescar) şi, în sfârşit, 3 monumente în sectorul transporturilor populare. Dintre toate acestea, colecţia cea mai reprezentativă pentru muzeul etnografic sibian şi, în acelaşi timp, cea mai completă din toată ţara, este cea a instalaţiilor de industrie populară. Ea se compune din: 36 instalaţii de industrie alimentară, 6 de industrie forestieră, 1 minieră, 1 metalurgică, 19 de industrie textilă, 4 fiind adevărate complexe de industrii populare. Două pavilioane specializate tematic (prin expunerea, în primul, a tuturor tipurilor de zdrobitoare şi teascuri cunoscute în România şi, în cel de-al doilea, a mijloacelor de transport rulante) conferă, o dată în plus, Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, unicitate absolută, între toate muzeele de profil din România.
Din 1991, Muzeul Tehnicii Populare îşi schimbă numele în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, expoziţia în aer liber fiind împărţită astăzi în şase sectoare tematice (Prelucrarea lemnului, pietrei, metalelor, argilei, chihlimbarului şi minereurilor, Procese şi procedee pentru prelucrarea pieilor, a fibrelor animale şi vegetale pentru îmbrăcăminte şi obiecte de uz utilitar-gospodăresc, Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar, Tehnici şi mijloace de transport şi comunicaţii, Monumente de utilitate publică si Sculptură monumentală), fiecare cu mai multe grupe, care tratează un anumit fenomen de civilizaţie populară tradiţională, totodată realizându-se şi o deplasare a accentului dinspre tehnică spre latura antropologică, socială a universului satului românesc.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved