PARCUL SUB ARINI

parc Parcul, iniţial un teren viran între fortificaţiile Steaua şi Josephin după pierderea funcţiunii militare a fortificaţiilor este amenajat ca parc englezesc prin decizia municipalităţii din 1856.
Sunt trasate cele două alei principale şi începe plantarea de arbori arini de-a lungul celor două cursuri de apă, tei şi pini. Amenajarea continuă în 1859 prin lucrări de regularizare a apelor, în 1863-1865 fiind ridicat un restaurant. Din 1882, amenajarea este preluată de Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului, care construieşte un pavilion de muzică (1898), o fântână arteziană (1894), iluminarea electrică (1905), dar şi îmbogăţirea dendrologică, astfel încât în final suprafaţa de 30 ha să cuprindă 680 de specii de arbori şi arbuşti forestieri şi ornamentali, 30 de specii exotice adăpost pentru 95 de feluri de păsări sedentare şi migratoare. În 1938 este amplasat bustul poetului Mihai Eminescu.
În parc aleea numită „Reitweg” (Drumul de Călărie) era amenajată ca pistă de promenadă ecvestră cu punct terminus în Dumbrava Sibiului.
În 1979 Consiliul Popular al Municipiului Sibiu, operează reamenajări în dauna structurii de parc englezesc, printre care asfaltarea aleilor principale şi înlocuirea podurilor din lemn cu poduri de beton.
In prezent, municipalitatea reconstituie fondul de vegetaţie şi pajişti potrivit proiectului iniţial.
PISTA PENTRU BICICLISTI
Acest vechi parc, căruia fântâna arteziană înconjurată de rondourile de flori multicolore şi diversele specii de arbori îi conferă un aspect deosebit, poate fi vizitat şi pe bicicletă, urmând pista de agrement special amenajată care se întinde pe o distanţă de aproximativ 6 km.
Astfel, din Parcul Sub Arini, drumul de biciclete se continuă pe Aleea Călăreţilor până la Parcul Natural „Dumbrava Sibiului”.
© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved