SINAGOGA

sinagoga
 
str. Constitutiei nr. 17
Orar de vizitare
: zilnic între orele 0900 – 1400 (de preferinţă a se anunţa telefonic, fax sau e-mail - pentru grupuri organizate, pentru a facilita vizitarea în afara acestor ore)
Tel. / Fax.: 0269 214 836; 0369 438 000


Comunitatea evreiască din Sibiu, se poate considera formată în anul 1870, când puţinii evrei ashkenazi, proveniţi mai ales din Polonia şi Ucraina, se organizează, cu elemente de conducere şi viaţă religioasă permanentă. Sinagoga, care este în principal un element important în viaţa religioasă a unei comunităţi, are însă şi un caracter multifuncţional.
Ca urmare, Comunitatea evreiască sibiană, face efortul necesar şi care urmare în anul 1899, actuala Sinagogă este inaugurată cu mult fast la 3 septembrie, cu o largă şi impunătoare participare de personalităţi clerice ale cultelor locale dar şi cu personalităţi administrative, culturale şi economice. Arhitectul care a proiectat şi condus lucrările a fost Szalay Ferenc.
Sinagoga Mare, din punct de vedere arhitectural, este formată dintr-un singur corp de clădire de plan dreptunghiular. Faţada din cărămida roşie, este neogotică, iar în partea superioară apare o friză de triforii neoromanică. Atmosfera elegantă a clădirii se combină cu elemente gotice ale profilaturii ogivale care îmbracă ferestrele jumelate. Interiorul oferă un aspect bazilical cu trei nave încălecate de tribuna cu arcade în formă de triforii, iar tavanul este casetat oarecum în spirit neorenascentist.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved