BISERICA REFORMATA (CALVINA)

biserica reformata
Str. Mitropoliei, nr. 9
Orar de vizitare:
luni – sâmbătă 1600-1900 (pe timpul verii).
La cerere în celelalte perioade ale anului
Tel.: 0269 211 177


La Sibiu slujbe reformate se ţineau încă din 1710 în casele nobililor protestanţi maghiari (de preoţii familiilor nobiliare), doar în 1783 s-au îndeplinit condiţiile construcţiei unei biserici reformate. În vara anului 1783 consilierul guvernamental Farkas Bánffy a înmânat personal împăratului Iosif al II-lea cererea calviniştilor sibieni de a putea construi o biserică proprie.
După ce pe 9 iulie 1783 cererea a fost aprobată s-a deschis posibilitatea contrucţiei unei biserici şi case parohiale reformate. În data de 16 martie 1784 baronul Farkas Bánffy de Losonţ din donaţiile celor 39 de familii ai comunităţii, a mai multor comunităţi reformate şi donaţii personale ale preoţilor transilvăneni, a cumpărat un teren intravilan cu casă pe strada Măcelarilor (actuala Mitropoliei) de la preotul evanghelic din Slimnic Thomas Fieltsch cu 4000 de florini. Zidarul Samuel Krempels şi dulgherul Johann Schneider au fost angajaţi spre a conduce şi coordona lucrările de construcţie. Acestea s-au desfăşurat între anii 1784 şi 1786. Sfinţirea lăcaşului de cult a avut loc pe 26 noiembrie 1786.
Restaurarea inscripţiei a fost făcută în vara anului 2007, de restauratorul Ioan Munteanu. Din punct de vedere arhitectural biserica a fost construită în frumosul stil baroc ardelenesc, dar se simte influenţa puternică a stilului neo-clasicist. Ornamentele arhitecturale interioare probabil au fost executate de aceiaşi meşteri austrieci, care au lucrat la palatul guvernatorului Samuel von Brukenthal, imobil a cărui lucrări de construcţie s-au desfăşurat în paralel cu biserica reformată.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved