BISERICA "BUNA VESTIRE " (Din Groapa)

biserica groapa
 
str. Justiţiei, nr. 5
Orar de vizitare: zilnic între orele 0700 – 1900
Tel.: 0269 423 278


Este o biserica ortodoxa ridicata intre 1788 - 1789 cu cheltuiala vaduvei Stana Hagi Petru Luca si refacuta intre 1802 - 1803 de ginerele acesteia dupa ce biserica a fost distrusa de cutremurul din 26 oct. 1802
Construcţia în sine nu reprezintă un edificiu care să strălucească prin valoare arhitectonică, fiind simplă, adică o biserică sală cu absidă şi turn, sub care se găseşte un pridvor, în vest, toate fiind înscrise pe acelaşi ax longitudinal. Absidele laterale lipsesc atât la exterior cât şi la interior. În schimb, absida altarului este semicirculară, cu lăţimea retrasă faţă de a navei.
În ceea ce priveşte faţadele, deşi simple, au ca elemente decorative pilaştri cu capiteluri dorice. Elementul utilizat pentru construcţie este cărămida, peste care s-a turnat var fierbinte, ceea ce a avut drept rezultat o structură rezistentă, asemănătoare cimentului. Pardoseala era realizată din dale de piatră.
Între timp a fost înlocuită de marmură albă.
Dacă ne rapotăm la interior, se fac remarcate portretele în ulei ale celor trei ctitori: Hagi Constantin Pop, Stana Hagi Petru Luca şi Păuna, soţia lui Hagi Constantin Pop.
Iconostasul aparţine anului 1802 fiind lucrat în lemn de stejar, cu pictură în ulei şi cu elemente baroce.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved