BISERICA FRANCISCANA

biserica franciscana
 
Orar de vizitare: zilnic între orele 0700 – 1900
Adresă de contact: Parohia Romano-Catolică
Piaţa Mare, nr. 2, 550163, Sibiu
Tel.: 0269 211 508

Actuala biserică franciscană a fost la începuturile sale, în secolul al XV-lea, o mănăstire a călugăriţelor Clarise, ramura feminină a Ordinului Fraţilor Minori (Franciscani).
După reformă, mănăstirea a fost desfiinţată, iar biserica a fost utilizată vreme îndelungată ca depozit de cereale, deteriorându-se astfel treptat.
În anul 1716, generalul comandant, contele Stefan Steinville, a reuşit să obţină de la conducerea oraşului încuviinţarea stabilirii călugărilor Ordinului Franciscan în oraş. Biserica şi mănăstirea Clariselor de odinioară au fost date călugărilor franciscani.
Pe data de 13 iunie 1716, de sărbătoarea Sfântului Anton de Padova, în biserica modest amenajată a putut fi celebrată pentru prima dată după Reformă, sfânta Liturghie de către superiorul mănăstirii P. Anton Schirmer. Biserica, iniţial construită în stil gotic, a fost transformată în stil baroc, iar mănăstirea a fost extinsă de multe ori.
În biserică se păstrează o valoroasă statuie a Madonei în stil gotic. Călugării franciscani erau angajaţi în munca pastorală şi foarte îndrăgiţi de către credincioşi.
În 1949 mănăstirea a fost desfiinţată de către regimul comunist, iar călugării au fost internaţi în lagăr

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved