BISERICA EVANGHELICA C.A.

evanghelica
 
Orar de vizitare: 15 aprilie – 15 octombrie : orele 0900 – 2000; 16 octombrie – 14 aprilie: orele 0900 – 1700
Adresă de contact: Parohia Evanghelică C. A. Sibiu
Secretariat Piaţa Huet, nr. 1 550 182 Sibiu
Tel./Fax: 0269 211 203 E-mail: hermannstadt@evang.ro www.evang.ro/hermannstadt

Orar de vizitare Turnul Bisericii Evanghelice:
iulie – septembrie: zilnic între orele 1000 - 2000
octombrie – iunie: numai sâmbăta şi duminica între orele 1000 - 1700
Adresă de contact: Centrul de Informare Turistică “Kultours” Piaţa Mică, nr. 16, Sibiu
Tel.: 0269 216 854
E-mail: office@kultours.roty

Bisericii evanghelice-luterane din Sibiu i-au fost atribuite numeroase caracteristici de-a lungul timpului: într-o notă de călătorie din secolul al optsprezecelea, ea este descrisă ca fiind „cea mai remarcabilă construcţie a Sibiului”; savantul sibian Emil Sigerius a denumit-o „o adevărată casă memorială” a saxonilor din Transilvania.
Astăzi biserica reprezintă un simbol al oraşului Sibiu. Istoria oraşului este strâns legată de cea a bisericii. Clădirile bisericeşti care funcţionau pe locul bisericii evanghelice-luterane au făcut posibilă prima atestare documentară a Sibiului în anul 1191.
Papa Celestin al III-lea a confirmat în acest an independenţa „Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum“, adică a bisericii germanilor din Transilvania. Conducerea îşi avea prepozitura în Cibinium. Odată cu dezvoltarea oraşului s-a realizat şi construcţia bisericii. Începând cu secolul al XIII-lea şi până în prima jumătate a secolului al XVI-lea această construcţie a fost transformată pas cu pas într-o clădire în stil gotic.
Apoi biserica a câştigat şi mai mult spaţiu prin construirea aşa numitei ferule în partea de vest şi transformarea ei într-o biserică hală cu două nave de aceeaşi înălţime prin etajarea navei sudice. Până la trecerea Sibiului şi apoi a întregii naţiuni săseşti în 1545 la credinţa luterană, atât biserica cât şi întregul oraş erau catolice.
Din această perioadă s-au păstrat până astăzi obiecte valoroase de cult, precum cristelniţa din bronz, un altar mare poliptic precum şi pictura monumentală a lui Johannes von Rosenau, situată pe peretele de nord a corului.
Deşi construcţia bisericii s-a finalizat în anul 1520, fiecare generaţie a îmbogăţit şi decorat această biserică conform nevoilor şi concepţiilor ei. Astfel s-a creat aici cea mai complexă şi reprezentativă colecţie de plăci funerare şi epitafuri din Transilvania, s-a construit şi una din cele mai mari orgi din ţară şi s-a adunat un tezaur din Evul Mediu şi Epoca Modernă timpurie, care poate fi admirat astăzi la Muzeul Brukenthal.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved