CATEDRALA MITROPOLITANA "SF. TREIME"

catedrala
 
Str. Mitropoliei, nr. 33-35
Orar de vizitare: zilnic între orele: 0800 – 2000
Contact: Eclesiarh protosinghel Macarie Ţuţul
0745 627 033

Ideea ridicarii unei catedrale ortodoxe in orasul de resedinta al Mitropoliei Ardealului, a apartinut, mai intai, marelui mitropolit Andrei Saguna, care printr-o circulara trimisa in eparhie in preajma Craciunului anului 1857, dupa ce in toamna aceluiasi an a obtinut aprobarea Imparatului Francisc-Iosif I, ii indemna pe preoti si pe credinciosi sacontribuie la ridicarea catedralei.
In urma apelului facut s-a inceput organizarea colectei propriu-zise, primul donator fiind insusi Imparatul Francisc-Iosif I care a donat 1000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, de mitropolitul Andrei cu 2000 de florini si de multi altii.
Lucrarile au inceput abia in anul 1902 si au continuat pana in 1904, cand biserica a fost pusa sub acoperis, fiind coordonate de catre arhitectul Sibiului de atunci Iosif Schussnig. Planul catedralei a fost acceptat in urma unui concurs la care s-au prezentat 31 de arhitecti, fiind declarat castigator planul arhitectilor Virgil Naghy si Iosif Konemer.
In ziua de 13 dec. 1904 au fost sfintite si asezate in cele doua turnuri cele 4 clopote. S-au confectionat apoi iconostasul si stranile in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic, a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura acesteia ca si a iconostasului a fost facuta de catre Octavian Smigelschi, originar din satul Ludos, judetul Sibiu.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu, impreuna cu episcopul sau sufragan de la Arad, Ioan Papp, alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi. La sfintire a fost prezent si profesorul Nicolae Iorga .

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved