BISERICA AZILULUI

biserica azilului
 
str. Azilului, nr. 4
Orar de vizitare: zilnic între orele 0900-1700
Tel.: 0269 232 319

Biserica azilului s-a stabilit că datează din anul 1292, funcţionând aproape 700 de ani ca Biserică-spital a oraşului, fiind mai întâi în custodia comunităţii romano-catolice, apoi preluată de către comunitatea protestantă, pentru ca în urma demersurile făcute de către Mitropolia Ardealului ea să revină la sfârşitul secolului XX în custodia comunităţii ortodoxe.
Biserica nu a fost de la început în această formă.
Cea mai eche construcţie de pe locul actualei biserici a fost o masivă clădire din lemn, distrusă de un incendiu, probabil datorat venirii tătarilor în 1241. După toate izvoarele, ea a aparţinut celui mai vechi spital din ţară şi unul dintre primele din zona aceasta a Europei. Clădirea şi anexele au fost donate în 1292 călugărilor Ordinului Sfântului Spirit.
Noua construcţie ridicată după donaţie includea spaţiul unui spital la care au fost adăugate corul şi construcţia din corpul de sud, precum şi construcţii în colţul de sud-vest al bisericii. Nava era folosită pentru adăpostul celor în suferinţă.
În secolele XV-XVI spitalul a suferit transformări majore: tavanul a fost refăcut, iar la nord şi sud au fost adăugate corpuri de clădiri ce comunicau cu spaţiul central.
Biserica-spital, în mod deosebit nava, partea cea mai folosită a ansamblului, a fost transformată în secolul al XVIII-lea în manieră barocă.
Prin funcţiune, biserica a devenit complementară celei parohiale. Spaţiul central, cu tribună pe trei laturi ale navei, a fost separat de încăperile andosate. Fundaţiile au fost lăţite, iar zidurile navei dublate cu o căptuşeală din cărămizi.
În urma amplelor procese de restaurare, biserica azilului a fost sfinţită la data de 31 octombrie 2010 de către mitropolitul Laurenţiu al Ardealului

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved